marți, 14 august 2012

„Să fugim din acest grup infracţional organizat!”. De ce vorbim aşa explicit-elevat într-o convorbire uzuală? Să înţeleagă şi miliţienii?

Uneori e chiar foarte indicat ca un JUDECĂTOR cu nume şi prenume să hotărască şi să-şi asume transmiterea către publicul larg a unor probe (înregistrări, stenograme etc.) din proces, care proces altminteri este public. Argumente pro sunt mai multe, nu le dezvolt aici (daca vrei, le voi mentiona).

Este anormal insa ca un “anonimus” (indiferent cine este el) să publice sistematic interceptari, stenograme etc. cu pretenţia că ele au girul unor autorităţi ale statului, cu atat mai mult înainte ca “probele” să fie văzute de către un judecător care să hotărască in privinta lor o cale de urmat.

Rostul probelor in procesul penal nu este sa fie folosite ca instrumente de santaj, constrangere, discreditare, avantaj politic etc. Te asigur (si in calitate de om care intr-un moment al vietii si-a dorit sa fie judecator si s-a pregatit in acest sens) ca una este “transparenta” si cu totul altceva e ceea ce se intampla in Romania .

Pe scurt: judecatorul n-are voie, sub nicio forma, sa se exprime cu privire la vinovatia sau nevinovatia cuiva, altfel decat la finalul procesului pe care il judeca el insusi. Ca regula generala, judecatorul nu se poate pronunta public sub nicio forma nici cu privire la procese in derulare, nici referitor la hotarari date de alti judecatori. 

De ce ar avea liber la ante-”pronuntare” un serviciu secret care “a interceptat” (foarte probabil fara mandat de ascultare) niste oameni, intamplator demnitari? Infractori sau nu – judecatorul ar trebui sa decida asta (apropo: in ceea ce-i priveste pe “puscariabili” – procurorii trebuie sa demonstreze, nu presedintele suspendat sa vitupereze)
Apoi, de ce sa se antepronunte un procuror, mai multi procurori a caror menire este nu sa judece, ci sa produca probe in acuzare (daca aceste probe exista)?
Ceea ce nu-i este permis judecatorului, a fortiori nu le este permis celor din serviciile secrete si procurorilor.
Antepronuntarea (in paralel cu infierarea proletara in “Scanteia”) a fost practica obisnuita in timpul comunismului, cand Partidul dadea sentinta, procurorul cerea condamnarea, iar judecatorul “hotara” in consecinta. Acum ar trebui sa nu mai fie la fel…
Bagi tu mana in foc ca indemnul acesta mobilizator vine dintr-un imbold launtric si nu e facatura ieftina, servita pe post de interceptare spectaculoasa?
Dar de ce am stat pana acum in acest “grup infractional organizat”?
Dar de ce sa fugim si sa nu mergem incet, la pas? Ne fugareste cineva? Ne prinde din urma propria constiinta tocmai acu’?
Si de ce vorbim asa de explicit-elevat intr-o convorbire uzuala? Fiindca trebuie sa inteleaga si militienii? =))
De ce sa nu anuntam Parchetul cat de ticalosi sunt cei ne-au pus ministri?
De ce sa nu organizam o conferinta de presa in care cartile sa fie date pe fata?
Pentru ca, astfel, am iesi din limitele “cabalei”?
PS: Poate ar fi bine să recitim “Toti oamenii preşedintelui”, să vedem cu mintea de acum că ficţiunea e mic copil pe lângă adevărurile de lângă noi?
(postarea de mai sus a aparut mai intai pe Prolibro, unde am si alte dialoguri deosebit de interesante)

marți, 31 iulie 2012

Nu contează cine votează, important e cine numără morţii

La mai puţin de o lună de când alegerile din Papua Noua Guinee au fost întrerupte de canibali, referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat al României a scos la iveală chintesenţa democraţiei de pe la noi: nu contează cine votează, important e cine numără morţii, răniţii şi emigraţii ultimilor douăzeci de ani.


“Au început să se unească, să iasă pe străzi și să ucidă vrăjitorii - a declarat comisarul poliției locale, Anthony Vagambi Jr.  - Cum îi detectau? După cum spuneau ei, duhurile le-au arătat cine sunt vrăjitori. Cu toate acestea, ei au mers mai departe și au început să mănânce bucăți din corpurile victimelor.” (citat din articolul de la linkul de mai sus)


Sentimentul meu, vizavi de ceea ce s-a întâmplat la referendumul de alaltăieri (şi mai ales după aceea), este că duhurile care au făcut "rele" prin Papua Noua Guinee s-au relocat în Europa, apoi în România. Le-au luat minţile întâi unora dintre liderii europeni, apoi Suspendatului şi nevertebratelor de pe lângă el, şi i-au determinat să ţipe ca din gură de duh rău câte-n lună şi în stele.


Dacă mai sunt îngăduiţi mult, Suspendatu' şi ai lui o să înceapă şi ei să mănânce bucăţi de carne din corpurile victimelor lor...
;)


miercuri, 25 iulie 2012

NEdivina comèdie Traian Băsescu

NEdivina comèdie  pe care saltimbancul Traian Băsescu o oferă de cel puţin 15 ani poporului care l-a onorat cu cea mai înaltă demnitate publică de pe la noi are parte de un sfârşit pe măsura "sistemului ticăloşit" luat în arendă: o coborâre în Infern, "trecere" prin "Purgatoriu" şi ...cam atât.
"Ascensiunea în Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea" nu se mai petrece ca-n Divina Comedie a lui Dante Aligheri, nici măcar cât de cât asemănator, ci exact pe dos, cam ca-n finalul lui Ceauşescu: o ieşire din scena Istoriei pe zi ce trece mai ruşinoasă, mai ales după scandalul "Casa Dante", pe care Suspendatu' a vrut s-o înhaţe la pachet cu Ţara.
Ţara NOASTRĂ, nu a lui... 



duminică, 22 iulie 2012

Furară "Flacăra democrației"! :)

Situată doar "o țâră" mai la Occident decât Băileștiul oltean, urbea Orșovei fu azi locu' unde se petrecu un inevitabil care ne face să râdem ca la cea mai cunoscută comedie românească: oameni răi furară "flacăra democrației" (informații si aici),   într-un mod barbar, mișelesc, tot cam ca pe nea Mărin (la minutul 5.05).



Flacăra fu apoi (cică) aruncată pe un canal al Dunării (nici măcar direct în Dunăre, străbunul Danubius, un fel de "lac roman" al lui Traian - ce sfidare la adresa statului de drept și democrației din România! :)) ).


Pentru că reclamația făcută de PDL la Poliția Mehedinți mi se pare mult prea puțin, cred că se impune de urgență o anchetă complexă, coordonată de tripleta Monica Macovei, Codruţa Kovesi şi Daniel Morar,  concomitent cu o scrisoare deschisă a intelighențiilor românești către UE, SUA și toate cancelariile națiunilor care contează pe lumea asta. Să se încerce prin toate mijloacele posibile salvarea a ceea ce se mai poate salva din "flacăra democrației" aprinsă de Traian Băsescu la Cluj, să se recupereze măcar țeava ce pare de aluminiu (ALRO?) si care poate fi reciclată:





PS: vorbind serios, vizavi de evenimentul de mai sus: la așa porcărie de "flacără a democrației", așa ...canal de destinație =))


sâmbătă, 21 iulie 2012

"Stați liniștiți la locurili voastre!"? Păi iar?

De multe, foarte multe ori in ultimul an am fost ispitit sa reiau postarile pe acest blog.
M-am abtinut, de fiecare data, justificandu-mi mie insumi, printre altele, ca am scris destul, ca nu strica sa mai tac o vreme, sa ma dumiresc cat pot de bine (daca ma insel in ceea ce vad zi de zi, tot mai rau pentru aceasta tara?). Mi-am mai zis ca lucrurile merg inainte si fara modestele mele opinii s.a.
Pana in aceste zile, si mai ales pana astazi, cand citesc presa on-line si urmaresc la B1 "mitingul de a Iasi" a durat pauza: pur si simplu nu mai pot sa tac si reiau postarile in jurnalul meu cu o intrebare:

Care este diferenta intre practica profund nedemocratica a tintuirii in banci a parlamentarilor, sa nu voteze (impotriva asumarilor de rapundere, pentru motiuni etc.) si ceea ce li se cere "romanilor" de catre unii "lideri de opinie" - sa nu participe la referendum, sa nu valideze "lovitura de stat"?

Eu cred ca nu exista nicio diferenta.
"Stati linistiti la locurili voastre!" zicea si altcineva din istoria noastra recenta si n-a convis pe nimeni. Ba, dimpotriva...