duminică, 15 noiembrie 2009

Singura soluţie, înc-o prostituţie?

Ca o mare izbândă - cu nimic mai prejos decât toate realizărili actualei Puteri - a fost anunţată ieri concluzia „Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice”. Comisia asta, despre a cărei existenţă, sincer să fiu, nu aveam habar, şi-a prezentat raportul referitor la analiza riscurilor şi inechităţilor sociale din România, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a primului-ministru Emil Boc.

Documentul prezentat la Cotroceni contine şi propunerea de „legalizare a sexului comercial”, nu şi intermedierea de servicii sexuale, ca „posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala”. Raportul avertizează însă că această propunere ar trebui dezbătută, căci „impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite".
Comisia prezidentiala propune, de asemenea, „înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis”.

Vă mărturisesc fără menajamente că eu, unul, am rămas mut din cel puţin două motive:

1. se dovedeşte că avea dreptate aia mică a preşedintelui, în campania electorală pentru Parlamentul European, când „s-a scăpat” că drogurile uşoare ar trebui legalizate aşa cum ştia ea că s-au legalizat în SUA; oare ce-o înţelege badea Pafnutie din Cucoiu-Vâlcea din toată trebuşoara asta? Nu i-ar putea trece prin mintea-i puţină la simţire că familia prezidenţială e una de smuciţi? Iar dacă da, cum l-am convinge că nu e aşa?

2. asta e durerea numărul unu a ţării, că nu e legalizat „sexul comercial”? că pe amărâtele de prostituate le exploatează numai peştii lor şi nu le exploatează şi Statul, adică politicienii, care să împartă apoi unor ministere precum al Turismului plus-valoarea produsă de prostituate? că nu există şi deci trebuie înfiinţate servicii şi centre de specialitate pentru ca prostituatele să poată beneficia de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis?

Care va să zică România, ce n-a fost în stare să aibă servicii medicale, sociale şi de asistenţă pentru populaţie, în general, să îşi înfinţeze aşa ceva pentru a legaliza prostituţia? Şi să mai investească şi în prezervative, pe deasupra? Altfel o pasc „riscuri” şi „avem inechităţi sociale”?

Mi se pare că propuneri precum cea a „Comisiei..” denotă o disperare acută şi cred că nu e departe momentul când vom avea „rapoarte de comisii” care să susţină că şi homosexualilor le trebuie asistenţă şi prezervative cu miros de banane, că şi pedofilii, zoofilii, necrofilii şi coprofilii trebuie să intre în legalitate, dacă plătesc prăpăditului ăstuia de Stat o oareşce taxă de protecţie...

În fine, o altă concluzie după ziua de ieri, ar putea fi aceea că preşedintele României are consilieri profesionişti, care lucrează cu temei nu să-l ajute, ci să-l piardă: cu asumarea raportului privind legalizarea drogurilor şi a prostituţiei, „invectiva” că „Traian Băsescu stă la uşa bordelului politicii româneşti ca o codoaşă bătrână” devine amuzat de dureroasă, trist de veselă, halucinant de reală...

Valentin Smedescu
(editorial publicat prima data in 23 septembrie 2009, in Curierul de Ramnic)