duminică, 15 noiembrie 2009

Responsabilitatea care striveşte

Cum s-o fi întâmplat de a ajuns şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie un om precum Nicolae Sărdărescu?
Să fi fost liderii politici şi administrativi ai judeţului şi ai municipiului Râmnicu-Vâlcea atât de ocupaţi cu campania electorală şi cu propriile trebuşoare de partid, încât să nu mai fi avut vreme să lupte pentru a-şi impune proprii oameni?
Să fi fost oamenii de afaceri atât de ocupaţi cu criza, încât - nici ei - să nu-şi fi găsit măcar o seară în care „să negocieze" ca la tarabă şi cu cine trebuie numirea altui comisar-şef la IPJ?
Să nu (mai) fi avut capii lumii interlope chiar niciun cuvânt de spus în această ultimă ascensiune în importanta funcţie sus-menţionată?

Habar nu am care este răspunsul la întrebările de mai sus şi întrucât - cum, necum - Nicolae Sărdărescu şi-a luat deja funcţia în primire, consider mai important să privim spre viitor, nu spre trecut. Înainte de concurs, noul şef al IPJ Vâlcea a făcut nişte declaraţii pe care le-am publicat şi noi şi nu am ratat ocazia de a le sublinia gravitatea. Nicolae Sărdărescu susţinea că va aduce autoritate şi disciplină în rândul Poliţiei vâlcene: „Sunt două elemente care au lipsit în anumite momente la poliţia din Vâlcea. Voi face schimbări majore, reforme în statul de funcţii, în organigramă. Nu intră în calculele mele o restructurare, dar vreau să spun că voi încerca să aduc profesionalismul. În acest moment este foarte jos nivelul profesional al poliţiei vâlcene”

Dacă aceste declaraţii ar fi fost făcute de către un om de pe stradă, sigur că ele puteau fi lesne calificate drept aiureli ori măcar exagerări. Când, însă, astfel de „vorbe grele” vin din partea unui comisar-şef care a fost adjunctul a doi şefi ai IPJ şi acum a ajuns el însuşi şeful IPJ, orizontul de aşteptare este atât de mare, că poate strivi în orice moment: tot vâlceanul se va gândi că şeful suprem al instituţiei numită Poliţie ştie că aceasta nu mai are nici autoritate şi nu mai manifestă nici disciplină că doar - afara percepţiilor pe care le avem fiecare - o recunoştea însuşi Nicolae Sărdărescu, înainte de concursul care l-a consacrat drept şef.
Pe lângă asta, ieri, noul comandant al Poliţiei Vâlcea a mai făcut o declaraţie foarte importantă: „Nu voi asculta de nicio comandă politică sau vreo presiune economică sau de altă natură”

Vă mărturisesc sincer că eu, unul, chiar aşteptam astfel de declaraţii şi sunt sincer nerăbdător să văd cum îi va reda cms. sef. Sărdărescu Poliţiei vâlcene autoritatea, disciplina şi profesionalismul pierdute nu doar în mandatele precedenţilor şefi ai IPJ Vâlcea, ci în zecile de ani în care această instituţie numai exclusiv în slujba cetăţenilor nu s-a aflat.

Valentin Smedescu

PS: cu mai mult de un an în urmă, un prieten îmi spunea că, pentru comanda IPJ Vâlcea, cel mai nimerit ar fi Nicolae Sărdărescu, că este un bun profesionist, recunoscut ca atare de toţi subordonaţii, inclusiv de poliţiştii de la comune, că nu este e corupt ş.a.m.d.
M-aş bucura să fie aşa, însă prietenul meu mi-a mai vorbit odată elogios despre cineva (ajuns azi mare lider vâlcean). După ce i-am spus că lucrurile nu stau astfel, n-a mai vorbit cu mine câteva luni, de supărare că-i critic „idolul” .
Acum, prietenul meu se întreabă frecvent cum de s-a putut înşela atât de tare în privinţa ticălosului de „idol cu chip cioplit”...

(editorial publicat prima data in 17 septembrie 2009, in Curierul de Ramnic)